Porządna praktyka higieniczna jest ważna
Dobre praktyki higieniczne obejmują mycie rąk przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety bądź dotknięciu zwierząt, wielokrotne sprzątanie dotykanych płaszczyzn, jak blaty stołów i poręczy, a również dezynfekcję przedmiotów i powierzchni, które narażone są na dotyk z osobami chorymi lub zakażonymi. ghp Dobra praktyka higieniczna zakłada dodatkowo noszenie maseczek ochronnych i utrzymywanie dystansu od innych. GHP i GMP czyli Dobra Praktyka Higieniczna i Dobra Praktyka Produkcyjna, to dwa kluczowe systemy mające na celu zachowanie odpowiedniej obserwacji higieny środowiska pracy i procesów technologicznych jakie następują w firmie gałęzi żywnościowej. Dobre praktyki higieniczne umożliwiają i utrzymują trafny poziom higieny w miejscu pracy, co jest niezbędne w celu zagwarantowania bezpieczeństwa żywności i produktów. GMP/GHP zapewniają, że procesy są ściśle kontrolowane i że towary są wytwarzane zgodnie z przepisami prawa i zasadami bezpieczeństwa. GHP i GMP mają też na celu hamowanie i łagodzenie skutków zanieczyszczenia żywności i towarów.